Masuri protectie electromagnetica

Protectie Electromagnetica

Multe persoane au impresia că radiațiile electromagnetice reprezintă o parte din viața noastră și că nu putem face absolut nimic împotriva lor. Motiveaza adesea că "nu pot eu să desființez antena de telecomunicații de pe blocul vecin" sau că "nu pot renunța la WiFi" în locuință sau la birou. Este doar o stare de complacere (definiția din dicționar: a se mulţumi cu o anumită situaţie fără a încerca să o depăşească).

Există soluții de protectie electromagnetica ! Iar majoritatea sunt ieftine și facil de implementat.

Chiar dacă nu putem să desființăm antenele GSM sau să trăim ca acum 20 de ani, când nu exista WiFi, sunt o mulțime de lucruri pe care le putem face pentru a ne proteja de radiații. Am scris acest articol special pentru a trece în revistă cele mai uzuale metode de protectie electromagnetica pe care le recomandăm clienților noștri.

 

1. Ecranarea pereților expuși

Atunci când locuința este expusă unor surse de radiații externe, cum ar fi un turn de antene telecom, sunteți bomabardați 24 de ore pe zi și 7 zile pe sătămână cu un nivel foarte mare de radiații electromagnetice care pot avea efecte negative semnificative supra sănătății umane. Radiațiile electromagnetice trec foarte ușor prin pereți, ca și cum pereții nu ar exista.

Putem reduce însă nivelul de radiații care trece prin pereți prin ecranarea acestora cu o vopsea specială. Se pot aplica unul sau 2 straturi din această vopsea, capabilă să atenueze nivelul de radiații cu peste 99%, ceea ce practic rezolvă problema. Este important de menționat că vopseaua este de culoare neagră, și necesită aplicarea a minim două straturi suplimentare de vopsea lavabilă albă sau de altă culoare peste, pentru o acoperire eficientă.

ATENȚIE: Ecranarea funcționează în ambele sensuri: blochează radiația care vine din exterior dar reflectă (și dublează practic) radiația care vine interior, sau din altă direcție. Măsurați cu atenție înainte să ecranați pereți sau ferestre.

2. Ecranarea ferestrelor expuse

Ferestrele expuse unei surse externe de radiații trebuie și ele ecranate. Este interesant de menționat faptul că majoritatea ferestrelor tip termopan sunt făcute cu sticlă "Low-E" care reflectă o parte din radiațiile electromagnetice la care sunt expuse. Asta face ferestrele "ceva mai rezistente" la radiații decât pereții. Dar radiațiile pătrund totuși prin tocuri (tâmplărie PVC, nu și prin tocurile de aluminiu) și parțiar prin sticlă (chiar și prin cea Low-E).

Ecranarea ferestrelor se poate face în mai multe moduri, fiecare având avantaje și dezavantaje:

- cu perdele / draperii rezistente la radiații electromagnetice: acestea sunt de fapt niște perdele și / sau draperii în aparență obișnuite, dar confecționate din materiale textile cu fir metalic conductiv, cu proprietăți de ecranare împotriva radiațiilor electromagnetice; conferă o protecție solidă dar numai atâta timp cât perdeaua sau draperia este trasă

- cu folie transparentă care se aplică pe sticlă; nu recomandăm această variantă întrucât lasă expus tocul (tâmplăria PVC) iar radiațiile pătrund în cantități semnificative pe aici

- cu plasă metalică conductivă cu proprietăți de ecranare împotriva radiațiilor electromagnetice; plasa se aplică pe exteriorul ferestrelor acoperind nu doar sticla ci și tocurile și protejează atât împotriva radiațiilor electromagnetice cât și împotriva insectelor, funcționând în același timp și ca plasă anti-insecte

ATENȚIE: Ecranarea funcționează în ambele sensuri: blochează radiația care vine din exterior dar reflectă (și dublează practic) radiația care vine interior, sau din altă direcție. Măsurați cu atenție înainte să ecranați pereți sau ferestre.

 

3. Reducerea puterii de emisie a routerului WiFi

Majoritatea routerelor WiFi (sau wireless) sunt proiectate din construcție să fie mult mai puternice decât este nevoie pentru a acoperi o locuință de dimensiuni obișnuite. Practic aceste echipamente ne bombardează non-stop cu un nivel ultra înalt de radiații, care nu este justificat pentru funcționarea corectă a rețelei WiFi.

Recomandăm clienților noștri să reducă semnificativ puterea de emisie a routerului WiFi și să verifice ulterior dacă semnalul WiFi este încă funcțional peste tot. Reducerea puterii routerului WiFi (wireless) se poate face:

- direct din interfața de administrare (nu toate routerele au această funcție, dar majoritatea permit reglajul puterii de aici)

- prin demontarea routerului (din nou, nu toate routerele WiFi au antene, dar majoritatea au)

- prin ecranarea cu un dispozitiv WiFi Shield

 

4. Folosirea cablului Ethernet pentru conectarea cât mai multor echipamente

Chiar dacă nu vom putea desființa complet rețeaua WiFi din locație, este important să reducem cât mai mult comunicarea wireless prin conectarea cât mai multor echipamente prin cablu Ethernet. Și evident deconectarea acestora de la rețeaua WiFi.

Smart TV-urile, imprimantele, laptop-urile prevăzute cu interfață Ethernet sunt primele vizate. Dar putem conecta pe cablu Ethernet chiar și echipamente care nu au interfață de rețea din construcție. Se poate folosi un adaptor specializat (tip: USB-Ethernet / Thunderbolt-Ethernet etc.). Inclusiv tabletele si smartphone-urile pot folosi internet prin adaptor și cablu Ethernet.

5. Desființarea echipamentelor care radiază exagerat

Există o serie de echipamente care radiază exagerat și sunt foarte periculoase din acest punct de vedere. O măsurătoare precisă vi le va indica cu exactitate. În cele mai multe cazuri este vorba de echipamente de care ne putem lipsi, precum:

- Cuptorul cu microunde: de fiecare dată detectorul meu de radiații este "dat peste cap" când îl apropii de un cuptor cu microunde în funcțiune! Radiază mult mai mult decât routerul WiFi și antena GSM la un loc, nu aș ține în casă așa ceva cu niciun preț. Am renunțat la cuptorul cu mcrounde în urmă cu muți ani și l-am înlocuit cu un alt aparat capabil să încălzească mâncarea: inițial cu un Philips Airfryer, apoi cu un Ninja Foodi. Acum mâncarea e mai sănătoasă iar expunerea la radiații a scăzut dramatic

- Baby monitor wireless: majoritatea modelelor radiază exagerat și foarte aproape de bebluși, ceea ce reprezintă un pericol extrem de mare. Renunțați cât mai rapid la baby monitor-ul wireless și instalați un model cu cablu sau o cameră de supraveghere cu cablu

- Telefon fix fără fir (DECT): acest tip de telefon este aproape întotdeauna repsonsabil de emiterea unui nivel uriaș de radiații în locația unde funcționează. Înlocuiți-l cu un telefon fix normal, cu fir sau renunțați complet la el și folosiți telefonul numai mobil pentru comunicare.